Kehtaatko myöntää, ettet ymmärrä, mistä tässä jutussa kerrotaan?

Depositphotos_9061054_xl-2015.jpg

Käykö sinullekin joskus niin, että esimerkiksi oppitunnilla tai työpaikan palaverissa huomaat, ettet ole aivan kartalla siitä, mistä puhutaan? Voisit kysyä asiaan selvennystä, mutta et kehtaa, kun kaikki muut näyttävät tietävän missä mennään. Välttäksesi vaikuttamasta muita tyhmemmältä, päätät pitää suusi kiinni.

Tiesitkö, että jos ryhmän psykologinen turvallisuus on hyvä, sen jäsenten on helpompi toimia oppimista edistävällä tavalla: kysyä kysymyksiä, ottaa vastaan palautetta, tunnustaa virheensä ja tuoda ajatuksensa julki. Psykologisella turvallisuudella tarkoitetaan sitä, millaisia seurauksia edellä mainitun kaltaisten riskien ottamisella ryhmässä koetaan olevan. Toisin sanoen, missä määrin ryhmäläiset joutuvat pelkäämään negatiivisia seurauksia, kuten naurunalaiseksi joutumista, vaikkapa pyytäessään apua tai tunnustaessaan tehneensä virheen.

Kuulostaako sinustakin asialta, jonka edistämiseen olisi syytä panostaa kouluissa? Omassa pro gradu -työssäni tarkastelen sitä, millaisia psykologista turvallisuutta edistäviä keinoja opettajat työssään käyttävät.

Pysykää kuulolla!
-Tutta

Miia Kaasinen